Rakentamisen ja infran hankinnat

Suomessa julkisen sektorin rakentamisen arvo on lähes 7 miljardia euroa.  Rakentamisen ja rakennusten ylläpidon, kuten lämmityksen ja sähkön, hankintojen hiilijalanjälki on noin puolet julkisten hankintojen hiilijalanjäljestä. Rakentamisen urakkahankinnoissa suurin vaikuttavuuspotentiaali piilee vähähiilisyys- ja kiertotaloustavoitteissa.

Vähähiiliset rakentamisen hankinnat

Rakentamisen hankinnoissa piilee merkittävä mahdollisuus edistää etenkin vähähiilisiä ratkaisuja. Vähähiilisyys rakentamisessa tarkoittaa sitä, että rakennuksen koko elinkaaren aikana syntyy mahdollisimman vähän kasvihuonekaasupäästöjä. Tavoitteena on energiatehokkuuden ja pienempien ympäristövaikutusten lisäksi terveellinen, turvallinen ja toimiva julkinen rakennus, joka soveltuu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Vähähiilisestä rakentamisesta voidaan tehdä ”tavallinen tapa toimia” ja ottaa vähähiilisyys keskeiseksi tavoitteeksi rakennusten suunnittelussa ja hankintaprosessissa.

Linkit kaikkiin materiaaleihin, jotka meillä on vähähiilisestä rakentamisesta. Myös kehittäjäryhmän tapaamisten esitysmateriaalit, jos niistä saa jotain irti ilman esittäjän puhetta. Onko muita kuin nämä?:

  • Kohti vähäpäästöistä rakennuskantaa -katsaus (pdf)
  • Vähähiilinen rakentaminen-podcast (Valonia)

Kiertotaloutta edistävät rakentamisen hankinnat

Rakentamisen hankinnoilla on myös mahdollista tavoitella erityisesti kiertotaloutta edistäviä ratkaisuja ja tehdä sen avulla kuntien ja alueiden ilmasto- ja resurssitehokkuustavoitteista totta. 

  • Kiertotalouden rakennusmateriaalien markkinakatsaus 2019

Kiinteistöjen hankinnat

 

KOMMENTOI TEKSTIÄ TÄNNE